De spirituele feestdagen van 2025
Geschreven door: Lisa Ensing
De gangbare feestdagen kennen we allemaal. Wist je dat er ook veel spirituele feestdagen zijn die heksen en andere spirituele mensen vieren? Door het jaar heen zijn er meerdere belangrijke dagen voor heksen, pagans en andere magische en spirituele mensen. Deze feestdagen worden al eeuwenlang door onze voorouders en andere culturen gevierd en worden steeds populairder.
7 spirituele, Keltische feestdagen in 2025
Er zijn talloze spirituele feestdagen die gevierd worden door allerlei spirituele stromingen. In dit artikel focussen we ons op de Keltische feestdagen die door de mensen in West-Europa werden gevierd.
Imbolc (2 februari)
Imbolc is het eerste Keltische feest van het kalenderjaar, het markeert de komende overgang tussen de winter en de lente. De terugkeer van het licht, hoop en groei worden gevierd. In de natuur is te zien dat de dieren en planten zich aan het voorbereiden zijn voor de opkomende lente.
Imbolc is verwant aan de Keltische godin Brigid, de godin van poëzie, genezing, vruchtbaarheid en smeden.
Je kunt Imbolc vieren door de reflecties en inzichten waar je in de winter over hebt gefilosofeerd op te sommen en om te zetten in intenties voor het nieuwe jaar die je zet tijdens Ostara. Daarnaast is goed (spiritueel) opruimen en reinigen nu belangrijk.
Ostara (20 maart)
Ostara is hét lentefeest en wordt gevierd tijdens de lente equinox wanneer de dag en nacht even lang zijn. Vanaf dit moment worden de dagen langer en de nachten korter. Groei, vruchtbaarheid en blijheid staan centraal tijdens dit feest. Eieren, hazen, bloemen en zaden waren belangrijke elementen voor Ostara voor onze voorouders, die nu ook gebruikt worden tijdens Pasen.
Ostara komt van de Germaanse godin Eostre die bij deze feestdag hoort. Zij is de godin van de lente.
Je kunt Ostara vieren door hazen, eieren, bloemen en zaden op je altaar te leggen. De intenties die je bedacht had tijdens Imbolc kun je nu ‘zaaien’ op jouw manier. Schrijf je intenties op, schrijf ze op kaarsen of bedenk een eigen manier om ze te ‘zaaien’.
Litha (20 juni)
Litha is het Keltische zomerfeest en wordt gevierd tijdens de zomerzonnewende: de langste dag en kortste nacht van het jaar.
Het hoogtepunt van de zon en de zomer gaat natuurlijk over overvloed en het eren van de zon. De natuur is in volle bloei, net als het energieniveau van mensen. Naast alle blijheid, licht en overvloed is Litha ook het moment dat we ons bewust worden van de korter wordende dagen. Een mooi ritueel is dan ook om zowel de zonsopgang als zonsondergang mee te maken. Verder kun je een vreugdevuur maken, je altaar vullen met zonnesymbolen en bloemen, tijd doorbrengen in de natuur en stilstaan en dankbaar zijn voor alle overvloed in je leven.
In de Keltische mythologie hoort Litha bij de godin Áine (Ierse zonnegodin).
Lammas–Lughnasadh (1 augustus)
Lammas is het eerste oogstfeest. Het markeert het begin van de oogsttijd. Naast de eerste grote oogst wordt overvloed gevierd en bereiden mensen zich voor op de komende donkere en koude tijd. Voorraden worden aangelegd.
Lughnasadh is gewijd aan Lugh, de Keltische god van licht, vaardigheden en ambachten. Het feest eert zijn wijsheid, kracht en rol als beschermer van de oogst.
Granen worden rond deze tijd geoogst en daarom werd er vroeger brood gebakken om dit feest te vieren. Daarnaast werden er vuren georganiseerd om Lugh te eren en een deel van de oogst werd teruggegeven aan de natuur als teken van dankbaarheid.
Verder kun je deze tijd gebruiken om te reflecteren op het eerste halfjaar. Wat ging er goed? Wat wil je nog meer ‘oogsten’ dit jaar en zijn er nog doelen die je wilt halen? Nu heb je nog genoeg energie en enthousiasme om dit voor elkaar te krijgen.
Mabon (23 september)
Mabon wordt gevierd tijdens de herfstequinox wanneer de dag en nacht weer even lang zijn. Het is het laatste oogstfeest en daarom ook hét moment om te kijken wat jouw ‘oogst’ van dit jaar is. Heb je kunnen oogsten wat je in de lente had gezaaid en in de zomer hard voor hebt gewerkt?
Omdat het ook de dag is waarop dag en nacht even lang is, is dit het moment om de balans in jouw leven op te maken. Verder kun je je altaar in herfstsferen decoreren, bewust wandelen in de natuur en je dankbaarheid voelen en uiten.
Er is geen godin gekoppeld aan Mabon maar de godin die goed past bij dit feest is natuurlijk Demeter, de Griekse godin van vruchtbaarheid, landbouw en oogst.
Samhain (31 oktober)
Samhain is de Keltische of heksenvariant van Halloween en wordt ook op dezelfde dag gevierd. De uitspraak van dit feest is anders dan je zou denken: je spreekt het uit als ‘sowen’.
Tijdens Samhain zijn de sluiers tussen onze wereld en de energetische wereld het dunst en dit wordt op meerdere plekken op de wereld gevierd. Het is een mooie dag om je voorouders en andere overledenen te eren en in hun verleden te duiken. Maak een altaar voor hen, steek kaarsjes voor ze aan en geef ze aandacht en liefde.
Er hoort geen godin bij dit feest. Een Keltische godin die aan dit feest gekoppeld kan worden is The Morrigan, godin van dood, en transformatie. Dit zijn twee belangrijke onderdelen van Samhain.
Midwinter of Yüle (22 december)
De start van de meteorologische winter is het moment van Midwinter of Yüle: het winterfeest van de Kelten. De kortste dag van het jaar markeert de terugkomst van licht: vanaf dit moment worden de dagen weer lichter. Om dit te vieren vierden de Kelten lichtfeesten. De traditie van de Kelten is ook terug te vinden in onze huidige cultuur: kaarsen, kerstlichtjes, kerstvieringen en kerstbomen zijn allemaal afkomstig van Midwinterfeesten.
Naast het licht eren kun je je nog even goed terugtrekken tijdens deze periode en reflecteren op het afgelopen jaar. Wat ging goed, wat kon beter en wat heb je geleerd?
Er worden niet direct goden gekoppeld aan Midwinter maar de Noorse god Odin verdient hier een speciaal plekje. In legendes wordt verteld dat hij op een magisch vliegend paard vloog en cadeautjes uitdeelde aan de mensheid.
Welke feestdagen schrijf jij in je agenda?