Aromatherapie: zo gebruik je etherische oliën
Wil je op een makkelijke en toegankelijke manier de kracht van de natuur gebruiken? Dan is aromatherapie echt wat voor jou. In dit artikel lees je wat aromatherapie is, welke etherische oliën je kunt gebruiken voor welke problemen én hoe je ze kunt gebruiken.
Wat is aromatherapie?
Aromatherapie is een vorm van natuurgeneeskunde. Het bekijkt ziektes en andere kwalen holistisch en probeert lichaam en geest in balans te brengen dankzij etherische oliën.
Etherische oliën zijn geconcentreerde extracten van planten, bloemen en bomen. Ze worden uit verschillende delen van planten (zoals bloemen, bladeren, zaden, schors en wortels) gehaald dankzij stoomdestillatie of koudepersing.
Wat zijn de voordelen van aromatherapie en etherische oliën?
Aromatherapie is een populaire vorm van kruidengeneeskunde en etherische oliën worden dan ook door veel mensen gebruikt. Dat is niet zo gek want ze bevatten stoffen die helend voor je lichaam én geest zijn. Meerdere werkingen zijn door wetenschappelijk onderzoek bewezen maar je kunt de effecten zélf ook duidelijk voelen.
Aromatherapie werkt onder andere op basis van geur. Geuren worden opgenomen door een van de oudste delen van de hersenen: het limbisch systeem. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor emoties, geheugen en het reukvermogen. Daarnaast raken geuren direct het zenuwstelsel omdat het zenuwstelsel openligt in het slijmvlies van de neus. Geuren hebben dus direct invloed op je zenuwstelsel!
De ingeademde olie heeft daarnaast ook effect op je longen omdat de stoffen door de longen opgenomen worden. Eucalyptusolie kan bijvoorbeeld helend werken bij verkoudheid én ervoor zorgen dat je beter kunt ademen. Verder kun je etherische oliën gebruiken op je huid en de positieve effecten zo in je lichaam verspreiden.
Waar kun je aromatherapie voor gebruiken?
Er zijn ontzettend veel soorten etherische oliën met allerlei verschillende werkingen.
Lavendel, kamille, sinaasappel en ylang-ylang kunnen stress en angst verminderen en zorgen voor rust en ontspanning. Lavendel is een échte aanwinst want het helpt verder bij slapeloosheid, verbetert je slaapkwaliteit, is lichtverdovend, helpt bij huidirritaties en wordt ingezet na insectenbeten.
Andere pijnstillende en ontstekingsremmende oliën zijn pepermunt, eucalyptus en rozemarijn. Rozemarijn stimuleert verder onder andere de doorbloeding en helpt bij zenuwpijn en veel meer.
Citroen, tea tree en eucalyptus kunnen het immuunsysteem versterken en verkoudheid en griep helpen voorkomen. Eucalyptus is helend bij verkoudheid en helpt je om vrijer te ademen.
Citrusoliën (zoals sinaasappel), rozemarijn en pepermunt kunnen je opvrolijken en je meer energie geven.
Hoe gebruik je etherische oliën?
Hoe je etherische oliën gebruikt, hangt af van je doel. Je kunt de oliën in de lucht verspreiden of bijvoorbeeld in je huid- en haarverzorgingsroutine opnemen. Dit zijn onze tips om de oliën te gebruiken:
Aroma diffuser
Een aroma diffuser verspreidt met water met een paar druppels etherische olie in de lucht. Het water in de aroma diffuser wordt door middel van trillingen met een hoge frequentie omgezet in stoom, waardoor een koude verneveling ontstaat. Er zijn vele soorten aroma diffusers.
Oliebrander
Een oliebrander is een sfeervol alternatief voor de diffuser. Dankzij de warmte van het kaarsje wordt water verdampt waarin je een paar druppels etherische olie in hebt gedaan.
Spray
Sprays met etherische olie(mixen) kun je op vele manieren gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld je aura mee reinigen, de geur op een specifieke plek sprayen (bijvoorbeeld een spray met lavendel voor een goede nachtrust op je kussen), je huis lekker mee laten ruiken door ze als huisparfum of als gezondere luchtverfrisser te gebruiken.
Er zijn ontzettend veel soorten sprays met allemaal hun eigen werking: van sprays speciaal voor HSP’s tot sprays om overvloed aan te trekken.
Geursteen
Is het niet mogelijk of handig om een spray, oliebrander of diffuser te gebruiken? Dan is een geursteen perfect om de geur van de etherische olie te verspreiden. Geurstenen worden veel gebruikt in babykamers, badkamers, hotelkamers, voorraadkasten en auto’s.
Je sprenkelt een paar druppels op de steen en de geur wordt een paar dagen in de ruimte verspreid.
Huidverzorging
Je kunt etherische oliën ook toevoegen aan je gezichtsverzorging. Ik gebruik lavendel en cederhout met een mix van andere basisoliën als gezichtsverzorging. Lavendel kalmeert de huid en cederhout voedt de huid. Jasmijn verzorgt een droge en gevoelige huid, rozemarijn helpt bij een vette en onzuivere huid, sinaasappel kalmeert en laat je huid stralen en tea tree helpt bij acne.
Let op:
Verdun essentiële oliën altijd met een basisolie voordat je ze op de huid aanbrengt. Basisoliën zijn bijvoorbeeld jojoba-, argan-, olijf-, kokos- of amandelolie. Daarnaast zijn niet alle oliën geschikt om te gebruiken op je huid. Doe dan ook eerst onderzoek naar jouw olie en test of je niet allergisch bent voor de olie. Zorg er daarnaast voor dat de oliën niet in je ogen en slijmvliezen komen.
Je kunt 5 tot 10 druppels etherische olie op 20ml basisolie aanhouden.
Haarverzorging
Op social media is rozemarijnolie een echte hit. Het stimuleert haargroei en gaat haaruitval tegen. Ik gebruik rozemarijnolie zelf ook vaak in combinatie met lavendel, cederhout en lemongrass in combinatie met andere basisoliën om mijn hoofdhuid te verzorgen.
Massage en lichaamsverzorging
Etherische oliën die geschikt zijn voor op de huid kun je ook toevoegen aan massage- of lichaamsolie. Lavendel en Ylang Ylang worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor ontspannende massages.
Welke etherische olie ga jij proberen?