Cacao: zo gebruik je het en dít zijn de voordelen

Steeds meer mensen ontdekken ceremoniële cacao. Dit cadeautje uit de natuur is ontzettend gezond én kan je helpen tijdens jouw spirituele reis. Verwar deze bijzondere hartopener echter niet met ‘gewone’ chocolade…

De meeste mensen kennen cacao als chocolade. Als je nog nooit pure cacao hebt geproefd en de smaak van chocolade verwacht wanneer je cacao eet, dan ben je waarschijnlijk verbaasd. Pure cacao smaakt heel anders dan (melk)chocolade: het smaakt bitter en niet zoet. Het wordt vaak gegeten of gedronken voor spirituele doeleinden en niet alleen omdat het ‘gewoon lekker’ is.

Wat is cacao?

Cacao is een echt cadeautje van de natuur met een rijke geschiedenis en krachtige werking. De cacaoboon is de vrucht van de cacaoboom, die van nature groeit in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De officiële naam van cacao is Theobroma cacao wat ‘voedsel van de goden’ betekent.

Deze bijzondere boon wordt al eeuwenlang gebruikt en geadoreerd door verschillende culturen. De Maya's beschouwden cacao zelfs als een geschenk van de goden en gebruikten het in religieuze ceremonies en als medicijn. De Azteken maakten "xocolatl" van de bonen. Volgens hen gaf deze voorloper van chocolademelk de wijsheid van de goden door.

Cacaobonen zijn vrij groot: ze zijn groter dan je hand. Verder zien ze er bijzonder uit, vooral de binnenkant is een beetje alienachtig.

Is cacao gezond?

Cacao is ontzettend gezond. Het bevat bijvoorbeeld meer magnesium dan de meeste voedingsmiddelen. Verder bevat het ijzer en kalium, krachtige antioxidanten (die cellen beschermen tegen schade en ontstekingen) en theobromine. Deze laatste stof stimuleert de aanmaak van serotonine en dopamine.

Wetenschappelijk onderzoek toont verder aan dat cacao goed is voor je hart en vaten en dat het je immuunsysteem versterkt. Het verlaagt je bloeddruk en is het goed voor je hersenen.

Verder geeft cacao veel energie. Cacao wordt dan ook vaak als gezondere vervanger voor koffie gezien omdat het niet de vele negatieve effecten van koffie heeft zoals de intense energiekick en de dip daarna. Omdat cacao zoveel energie geeft, is het aan te raden om het niet in de avond te drinken als je op tijd wilt slapen.

Hoe wordt cacao gemaakt?

De reis van cacaoboon naar drinkbare cacao is fascinerend en arbeidsintensief. Het is bijzonder dat mensen dit proces ooit ontdekt hebben want het bevat nogal wat stappen.

De cacaobonen worden met de hand geplukt van de cacaoboom. Vervolgens worden de bonen in een warme omgeving gefermenteerd, dit duurt een paar dagen. Zonder dit proces zou het eindproduct niet zo lekker smaken. Na de fermentatie worden de bonen gedroogd in de zon of in een machine en geroosterd in verschillende stadia. Dit zorgt voor de uiteindelijke smaak en kleur. De geroosterde bonen worden vermalen tot cacaopoeder en er wordt ook vaak cacaoboter van gemaakt.

Wat is het verschil tussen ceremoniële cacao en chocolade?

Ceremoniële cacao is heel anders dan chocolade. Het is cacao in pure vorm, zonder toevoegingen van suiker, melk of andere ingrediënten. Ceremoniële cacao wordt al minstens 5.300 jaar gebruikt in spirituele ceremonies en rituelen.

Wat is een cacao ceremonie?

Tijdens een gemiddelde cacaoceremonie wordt cacao verwerkt tot een drankje en deze met een intentie gedronken. Je kunt hiervoor naar Zuid-Amerika gaan maar ook in Nederland worden veel cacaoceremonies gehouden. Je kunt ook je eigen ceremonie houden. Het met intentie drinken van cacao heeft veel voordelen, het is leuk én bijzonder om een keer zelf te doen of bij te wonen.

Een cacaoceremonie kan:

  • Je verbinden met je innerlijke wijsheid
  • Angst en stress laten verdwijnen
  • Je hart openen
  • Diepe gevoelens van liefde en compassie laten ervaren
  • Je laten groeien op spiritueel niveau
  • Diepe meditatie en zelfreflectie bevorderen
  • Emotionele doorbraken geven

Wil je je eigen ceremonie doen? Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn! Je mag het zo uitgebreid doen als je zelf wilt: je mag het helemaal zelf invullen. Inspiratie nodig? Dit zijn wat tips ter inspiratie voor jouw eigen cacao ceremonie:

  • Zet een intentie voor de ceremonie. Dit kan bijvoorbeeld iets zijn wat je wilt loslaten, waar je aandacht aan wilt besteden of wat je wilt manifesteren.
  • Creëer een goede sfeer en zorg dat je in een relaxte ruimte bent. Je kunt dit doen dankzij kaarsen, wierook en muziek of andere elementen die jou een ceremoniële sfeer geven.
  • Zorg dat je comfortabel kunt zitten of liggen.
  • Bereid de cacao en schenk de cacao in een mooi kopje.
  • Neem de tijd om de cacao te drinken en te verbinden met je innerlijke wijsheid.
  • Luister naar je innerlijke stem en laat je leiden door de cacao.

Hoe bereid je (ceremoniële) cacao?

Cacao wordt vaak onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt. Dit brengt een slechte energie met zich mee en dit wil je vermijden, vooral tijdens een spirituele ceremonie waarin je je hart wilt openen. Het is dan ook slim om biologische cacao te kopen wat gemaakt is onder goede arbeidsomstandigheden. Herbal cacao wordt biologisch en in harmonie met de biodiversiteit gemaakt door inheemse Maya-stammen. Zo weet je dat je goede energie binnenkrijgt tijdens jouw spirituele ceremonie.

Zo bereid je hun cacao:

1. Kies je dosering:
- 10 gram is een normale dosering. Deze dosering kun je bijvoorbeeld gebruiken als koffie-alternatief.
- 20 gram is een meditatie-dosering.
- 30 gram tot maximaal 50 gram is een ceremoniële portie en dus de dosering die je kunt gebruiken voor je eigen cacao ceremonie.
2. Voeg warme vloeistof toe. Je kunt water, (plant)melk of kruidenthee toevoegen.
Let op: Je kunt beter geen koeienmelk gebruiken want volgens onderzoek remt koemelk de opname van mineralen.
Zorg er daarnaast voor dat je het mengsel niet laat koken want dan verander je de chemie van de bonen.
3. Blend, klop of schuim het mengsel op. Door het snel kloppen van de vloeistof met de cacao, creëer je nog meer smaak én komen er meer goede stoffen vrij.
4. Voeg eventueel smaakmakers toe.
Wil je xocolatl (de drank van de goden) van de Azteken maken? Gebruik dan amandelmelk als vloeistof en voeg nog een halve of hele theelepel cayenne peper en kaneelpoeder en een snufje kruidnagelpoeder toe.
Verder kun je honing, vanille of andere zoetstoffen, kruiderijen of specerijen toevoegen.

Met welke intentie ga jij jouw cacaoceremonie in?