Etherische olie EHBO
Etherische olie EHBO
Etherische oliën zijn fantastische geneeskrachtige middelen uit de natuur om in te zetten bij allerlei klachten en kwalen. Graag vertel ik je meer over etherische oliën en mijn top 3 etherische olie die je standaard in je EHBO tas kunt hebben.
Etherische olie?
Om even kort te beginnen, wat is een etherische olie? Een etherische olie is een geurige stof die uit het aromatische deel van de plant wordt gehaald, vaak uit de bloemen of de vruchten, maar ook de bladeren, wortel of steel bevat etherische olie. De geurige stoffen zijn essentieel voor de plant; schimmels en insecten worden ermee geweerd en bestuivers juist aangetrokken. Vandaar dat etherische olie ook wel ’essentieel olie’ worden genoemd. Etherische oliën zijn 50-70 keer krachtiger dan het losse kruid, 1 druppel pepermunt staat bijvoorbeeld gelijk aan 28 kopjes pepermuntthee. Etherische oliën worden ook wel ’vluchtige’ oliën genoemd omdat ze de geur al verspreiden zonder dat ze verwarmd worden. Etherische olie kunnen op twee manieren verkregen worden: door waterdampdestillatie van vers plantenmateriaal of door het persen van de schil.
Gebruik van Etherische olie
Etherische oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden; verstuiven (bv om ruimten te ontsmetten), inhaleren (of ’dampen’ bij aandoeningen van de luchtwegen), in baden, in massage of lokaal aanbrengen. Gebruik etherische olie nooit direct op de huid (uitgezonderd lavendel en tea tree), maar meng deze met een neutrale basisolie (bv jojoba-, amandel-, of (geurloze) kokosolie). Afhankelijk van de hoeveelheid olie die je wilt aanbrengen, kun je volgende de verhouding aanhouden: giet een beetje basisolie ter grootte van een 2 euro munt in de kom van je hand of een schaaltje en meng dit met 1 druppel etherische olie.
Gebruik eerder te weinig dan te veel etherische olie, ga er zorgvuldig mee om. Less is more!
Gebruik etherische olie NOOIT inwendig zonder professionele begeleiding.
Bij zwangerschap is het aan te raden om enkel uitwendig gebruik toe te passen.
Indien je twijfelt aan een overgevoeligheid, breng dan één druppel verdunde etherische olie op de pols of in de elleboog aan en kijk of er binnen 24 uur een reactie optreedt.
Enkele suggesties voor het gebruik van etherische olie:
In bad (gebruik etherische olie nooit puur in het water, olie blijft namelijk op water drijven en dit kan huidreacties veroorzaken. Gebruik altijd een emulgator, dit zorgt ervoor dat de olie met het water wordt vermengd. Een emulgator is bijvoorbeeld een scheutje (neutrale) badmelk, normale melk, room of wat honing.
Druppel enkele druppels etherische olie op je kussen om lekker te slapen, op je beddengoed of een sjaal.
Voeg enkele druppels etherische olie toe aan een diffuser om de ruimte te reinigen of een lekkere geur toe te voegen.
Maak je eigen schoonmaakmiddel met bv azijn, baking soda en eucalyptus etherische olie, of stel je eigen favoriete massage olie samen (basisolie + etherische olie naar keuze).
Stomen met etherische olie bij luchtwegklachten of verkoudheid, voeg 2-3 druppels eucalyptus, tijm of pepermunt toe aan een pan/bak warm (gekookt) water. Ga erboven hangen met een doek over je hoofd en inhaleer de stoom 10-15 minuten.
EHBO etherische olie top 3
In je EHBO koffer kun je heel goed etherische olie toevoegen. Ik geef je mijn top 3 selectie etherische olie die je heel breed kunt inzetten:
1. Lavendel
Iedereen kent Lavendel wel, vooral bekend om zijn ontspannende werking, maar deze pracht olie kan nog zo veel meer! Hij werkt verkoelend, ontkrampend, desinfecterend, ontsmettend, ontspannend en ontstekingswerend. Echt een alleskunner! Lavendel kun je bij de volgende klachten inzetten:
Bij schaafwonden, (kleine) snijwonden of brandwonden (eerstegraads). Meng 1-2 druppels lavendel met basisolie en breng aan de op de huid. Lavendel desinfecteert de wond en stimuleert het huidherstel.
Bij spierpijn (masseer de pijnlijke spier met verdunde olie)
Verlicht jeuk bij insectenbeet (deze heb ik zelf recent nog toegepast na een nare wespensteek en werkte top!)
Bij stress of slapeloosheid (toevoegen aan badwater of massageolie)
Bij migraine (druppel op de slapen aanbrengen op de slapen)
Om insecten te weren (verstuiven, bv in diffuser of brandertje)
2. Tea tree
Tea tree is mega krachtig! Hij werkt sterk antibacterieel, ontsmettend, antiviraal en pijnstillend. Het wordt vaak gebruikt als natuurlijk desinfectiemiddel. Tea tree kan puur op de huid aangebracht worden, dan werkt het pijnstillend.
De lijst met toepassingen is oneindig, maar de belangrijkste:
Bij snij/schaafwonden en infecties (gebruik dosering zoals eerder beschreven)
Bij huidirritaties door allergie, jeuk of insectenbeten (verdund aanbrengen)
Bij voetschimmel (smeer de voeten 2x per dag in met verdunde tea tree olie)
Bij een rode, gevoelige of gesprongen huid
3. Pepermunt
Pepermunt is ideaal bij (wagenziek-) misselijkheid of andere spijsverteringsproblemen. Pepermunt werkt krampwerend, gasverdrijvend, verkoelend en ontsmettend. Bij de volgende klachten kun je pepermunt inzetten:
Bij reisziekte, breng een druppel (verdunde) pepermunt olie aan onder de voetzolen, achter het oor of op de slapen.
Bij maag/darmklachten een beetje (verdund met basisolie) pepermunt olie aanbrengen op de buik en zachtjes masseren.
Bij hoofdpijn, olie aanbrengen op de slapen.
Bij klachten aan de longen, hoesten of allergie. Smeer een beetje pepermunt olie op de rug ter hoogte van de longen, dit kan verlichting geven.
Bij (extreme) hitte tijdens een zomerse dag geeft pepermunt fijne verkoeling. Smeer een druppeltje onder de voeten voor verkoeling.
Zoals hierboven blijkt zijn er verschillende oliën die je kunt inzetten bij dezelfde klachten. Er is niet één olie die specifiek op één klacht/kwaal werkt. Het is vooral belangrijk om te voelen wat voor jou het beste werkt (en wat je het lekkerste vindt ruiken natuurlijk).